Акад. Петрунов: Колективен имунитет ще има най-рано в края на годината

Акад. Петрунов: Колективен имунитет ще има най-рано в края на годината

Няма смисъл да се прави тест за антитела на втората седмица след ваксината. Нека хората не си определят сами антителата, а и да не се успокояват от големия им брой, защото част от тях са неефективни. Това заяви пред БНТ имунологът акад. д-р Богдан Петрунов.

„По-добре хората, прекарали тежки алергични реакции да се въздържат от ваксинация. Няма проблем пациентите с автоимунни заболявания да се имунизират, но нека да се консултират с лекаря си“, съобщи имунологът.

„Препоръката е категорична – да се правят две дози от една и съща ваксина“, коментира акад. Богдан Петрунов и апелира всички да си правят пълната имунизация чрез две дози. „Около 8-10% от хората не реагират правилно на имунизацията – не изграждат антитела.

Други 3% от населението трудно може да се разболеят заради определена реакция на организма“, каза още той.

„Всяка година ще трябва да се преимунизираме срещу коронавируса и щамовете. Колкото повече имунизирани хора, толкова повече вирусът няма за какво се хване“, разкри имунологът и допълни:

Пациентите, с първа доза на „АстраЗенека“, които са прекарали вируса след имунизацията, могат да си сложат и втора доза след 12 седмици.

„Никоя от ваксините няма общо с опитите за забременяване“, категоричен бе експертът.

„За мен правилно е само връщането на децата в училищата, за другите мерки бих се въздържал“, разкри имунологът.

Колективен имунитет ще има най-рано в края на годината, завърши акад. д-р Богдан Петрунов.