Акад. Петрунов: Ваксината имунизира и предотвратява, но не знам дали ще ни пази

Акад. Петрунов: Ваксината имунизира и предотвратява, но не знам дали ще ни пази

В страната имаше добър ваксинационен план – разбира се, че трябваше да се започне от медиците на първа линия. Това заяви в сутрешния блок на БНТ имунологът акад. д-р Богдан Петрунов.

„Няма съмнение, че хронично болните и възрастните хора са застрашени, затова и те са следващата група за ваксина. Важното беше да имаме здрави медици, за да могат да имунизират и лекуват пациентите“, каза още академикът.

Ваксините и антибиотиците са двете големи постижения на медицината. Ако ги нямаше, то населението на земята щеше да е двойно по-малко, разкри имунологът.

„Предвиждат се около 4,5 млн. ваксини да дойдат. Това значи над 2 млн. имунизирани до ранната есен. Без масова имунизация, няма как да се справим с епидемията“, съобщи акад. Петрунов.

„Ваксината на „Пфайзер“, след разтварянето си във флакона, не може да остане отворена повече от 6 часа. Това значи, че за тези часове трябва да се използва разтвора на определения брой души. Ако е такъв случаят в Сандански, то те са направили нещо полезно“, коментира експертът имунизацията на общински съветници в Сандански, които все още не са имали право на ваксина.

Ваксината трябва да се сложи на 1 и 21 ден, категоричен бе имунологът.

„Ваксината имунизира и предотвратява разболяването, но не знам дали ще ни пази и разпространението на вируса“, заяви акад. д-р Богдан Петрунов.

„Имунитетът на „Модерна“ и „Пфайзер“ е най-малко 7 месеца. Клетъчният имунитет се запазва и след това време, а именно той е важен“, уточни имунологът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *