Айтита лапнаха 380 млн. лв. в пандемията, оборотът на е-магазините гони 1 млрд. лв.

Айтита лапнаха 380 млн. лв. в пандемията, оборотът на е-магазините гони 1 млрд. лв.

Приходите на софтуерните компании са нараснали с 380 млн. лева във вихъра на пандемията. Очаква се браншът да отчете 4,255 млрд. лева оборот за миналата година. Това съобщиха от Българската асоциация на софтуерните компании пред „Телеграф“. Кризата обаче все пак се е отразила на този сектор в посока забавяне ръста на приходите. През 2019 г. той е бил 18 на сто.

Софтуерната индустрия е един от бизнесите, които печелят в пандемията. Сред другите са онлайн магазините и куриерските компании. Кризата обаче все пак се е отразила на айти сектора в посока забавяне ръста на приходите. През 2019 г. той е бил 18 на сто.

Причината за забавянето е, че българските софтуерни компании, които разработват продукти или услуги за сектори, силно засегнати от кризата, като например авиация, туризъм, хотелиерство, ресторантьорство, събитиен мениджмънт и други, логично понесоха загуби. Други обаче, които оперират в сфери като гейминг индустрията, онлайн търговията и разплащанията и бизнес комуникациите бележат сериозни успехи, отчетоха от асоциацията.

Най-широка популярност набраха дигиталните решения за провеждане на онлайн срещи, обучения и дори за качествено запълване на свободното време с култура и спорт.

От организацията смятат, че дигитализацията на образованието вероятно ще се запази под някаква форма. Услугата за управление на киберсигурността е станала по-търсена от СОТ, защото реалните заплахи за бизнеса вече не идват непременно от физическата среда.

Данните сочат, че заетите в софтуерните компании ще стигнат 37 846 специалисти, което е ръст с 10 на сто спрямо 2019 г. Работещите в софтуерни компании у нас получават три пъти над средната заплата като възнаграждението в сектора достига 3344 лева чисто. Брутната годишна заплата в софтуерните компании е 54 506 лв., което коригирано през стандарта на живот ще надмине значително тази във Великобритания и в Германия.

Другият сектор, който спечели в пандемията, са онлайн магазините. Приходите на търговците в интернет се очаква да достигнат почти 1 млрд. лева. Това сочат данни на Българската Е-комерс Асоциация (БЕА). Прогнозите са тази година фирмите в сектора да заработят 974 млн. лева, което е със 79 млн. лева повече спрямо 2019-та. През последните 5 г., годишният ръст на електронната търговия в България е между 21% и 35%.

Над 1 530 000 потребители са пазарували онлайн през изминалата година и са похарчили средно по 636,59 евро или 1240 лева.

Три четвърти от всички онлайн поръчки са дрехи, спортно облекло, обувки, аксесоари. Близо една трета са поръчките са за мебели, стоки за дома, градински принадежности. Малко над една четвърт са за спортни стоки. Около 1/5 от покупките пък са за хотелски резервации и туристичеки пакети. Около 17% от поръчките са за храна и напитки, сочат данни на Националния статистически институт. Според БАЕ поръчките на храна за вкъщи са се увеличили двойно. Хората поръчват не само готови манджи от ресторанти, но и хранителни продукти от магазини, които са сготвят вкъщи.

Както при софтуерните компании, така и при онлайн търговците част от сектора загуби от пандемията. Търсят се много по-малко дрехи, обувки, авточасти, пътувания, където спадът е 70-80% спрямо продажбите преди пандемията.

Продукти като преносими компютри, таблети, принтери, уеб камери, конзоли и видео-игри, офис-столове и гейминг столове, бележат обаче ръст в търсенето между 40-60%.

С над 30 на сто се е повишил и броят на пратките обработвани от куриери през ноември тази година, съобщиха от куриерска компания „Спиди“. Това увеличение се дължи и на ръста на поръчките по интернет. Вследствие на засиленото търсене на тези услуги компанията е наела с между 25 и 40 на сто нови служители в различните райони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *