Австрия се затваря в опит да ограничи настъплението на COVID-19

Австрия се затваря в опит да ограничи настъплението на COVID-19

Австрийското правителство обяви връщане към по-строги антикоронавирусни ограничения, включително затваряне на училища и несъществени магазини, за да се задържат спираловидно увеличаващите се инфекции от втората вълна, предаде АФП.

„От вторник и до 6 декември ще бъде въведена нова блокировка като тази от пролетта“, каза канцлерът Себастиан Курц на пресконференция. Администрацията на Kурц наложи частично блокиране преди две седмици, но това не спря увеличаването на броя на случаите, които стигнаха до дневен рекорд в петък.

По-строгите мерки ще доведат до намаляване на социалния контакт до минимум и на хората е казано да си стоят вкъщи освен при ясно определени причини като пазаруване, работа там, където работата от дома не е осъществима, медицински посещения и спорт. Само магазини, продаващи основни артикули, ще могат да останат отворени, като хранителни магазини, аптеки, банки и пощенски станции.

Учениците от началните и основните класове ще преминат към дистанционно обучение, гимназиите и университетите вече са го направили. Виена наложи частично заключване, включително нощен полицейски час от 20:00 часа в началото на ноември и нареди ресторантите, музеите, концертните заведения и спортните съоръжения да бъдат затворени, но случаите на вируси продължават да нарастват без да намаляват. През последните седем дни страната регистрира 831 потвърдени случая на милион жители, сочи уебсайтът „Нашият свят в данни“, и Австрия изпревари съседните Чехия и Швейцария, за да оглави световните класации.

Страната с население от 8,8 милиона души се отърва сравнително леко по време на първата вълна, но в петък регистрира 10 000 инфекции за 24 часа и още 7000 в събота.

Ежедневните случаи са в контраст с едва около 1000 в началото на октомври. Неотдавнашният ръст оказа натиск върху болниците с пациенти с коронавирус, които в момента заемат 567 от 2000 легла за интензивно лечение. Понастоящем броят на жертвите на пандемия в страната е около 1700.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *