НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Абсурд на имотния пазар: Искат €198 000 за тристайна 50-годишна панелка

Почти 200 бона в евро иска продавач на 50-годишна тристайна панелка в столичния кв. „Лозенец“, сочи справка в имотните сайтове. В текста на обявата пише, че блокът е построен през 1970 г. и е след луксозен ремонт, но не се споменава дали цялата сграда е санирана. Цената от 198 000 евро за тристайният апартамент обаче е космическа, но въпреки това явно продавачът се надява, че ще намери желаещи да я платят.

Според Константин Пандов от агенция ЕППИ предлагането на панелки в София е много малко. „В южните райони офертите за тристаен са на цени от 106 000 до 116 000 евро. В същото време обаче сделки стават на нива под 90 000 евро

Скъпите стоят на пазара и създават впечатление, че цените са високи. Продажби стават на цени, които са близки до пазарните.

В София обновените панелки са малко,

може би тези в обновените сгради са с около 10% по-скъпи. Санирането не е основното, което би накарало купувачите да изберат съответния имот, но е причина продавачите да искат по-висока цена. Не съм имал клиент да държи единствено на санирана панелка. От друга страна, не бива да забравяме, че санирането в България не е на нивото в Германия.

У нас не е санирана конструкцията, а там е слабото място на този тип сгради. За това те и са по-евтини от тухлените. Грубо тристаен панел в кв. „Стрелбище“ струва 90 000 евро, а подобен тухлен – 130 000 евро, или с над 35% повече“, уточнява брокерът.

Наско Атанасов от „Виктория инвест“ потвърждава, че в столицата има търсене на панелни апартаменти, защото са по-евтини от останалите и се продава чиста площ. „Предимството на този тип имоти е и доброто им вътрешно разпределение. В 90% от случаите хората, решили да купуват такъв апартамент, предпочитат жилището да се намира в саниран блок“, обяснява той. По думите му купувачите по този начин пестят пари и време по формалностите около едно обновяване, при което трябва всички съсобственици в сградата да участват. Относно разликите в цените Атанасов даде пример с кв. „Гоце Делчев“ в София, където панелно жилище от 84 квадрата от 70-те години в санирана сграда се предлага по 1280 евро на квадрат, а в съседен блок, който не е обновен – за около 1100 евро на единица площ.

Бургас е градът с най-много санирани панелки в страната.

Там обаче кризата вече си казва думата и търсенето не е на нивото на миналата година. Стефка Томова, от офиса на „Явлена“ във втория по големина черноморски град, казва, че цените вървят надолу на всички жилища.

„Сега също има търсене на панелки, но не е както миналата година, когато само да се появи такова жилище – веднага да се купуваше. Сега повече време се задържат на пазара“, поясни тя. Според нея отрицателно влияние върху пазара ще окаже и затегнатата политика на банките относно отпускането на ипотечни кредити.

„Разликата в цената на жилища на санирани панелки и останалите е в интервала между 10 и 20 на сто. Има, разбира се, значение и къде се намира имотът. В огромния кв. „Славейков“ дори в саниран блок в горната част при „Кроношпан“ цените са много по-ниски, отколкото в блоковете до моловете“, пояснява Томова.

В София най-евтино панелно жилище може да се купи в кв. „Ботунец“, строен някога за работниците в металургичния комбинат „Кремиковци“, сочат данни на imot.bg

Там средната цена в сегмента на квадратен метър е 448 евро, като най-ниската оферта от 17 000 евро е за гарсониера във втората част на квартала.

Общо на пазара в столицата в момента с обяви в сайтовете се търсят купувачи за около 2000 панелни апартамента. До 50 000 евро офертите са само 200. В диапазона от 50 000 до 70 000 евро обявите са около 600, а над 70 000 евро са към 950.

В София, в зависимост от площта, най-малко – малко под 300, са обявите за едностайни панелки. За двустайни броят е около 600, а при тристайните – към 800.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *